Poslednje ažuriranje: 07.07.2022.

Kako zatvoriti DOO - likvidacija ili stečaj?


DOO se može zatvoriti pokretanjem likvidacije ili stečaja. Likvidacija se pokreće u slučaju da društvo ima dovoljno finansijskih sredstava za pokriće svojih obaveza, u suprotnom pokreće se stečaj. U ovom procesu se imenuje likvidacioni, odnosno stečajni upravnik koji završava tekuće poslovanje društva, naplaćuje potraživanja, izmiruje obaveze i unovčava imovinu društva. Imovina privrednog društva u likvidaciji koja preostane nakon izmirenja potraživanja povjerilaca i drugih potraživanja raspodjeljuje likvidacioni upravnik članovima.

Društvo koje je izmirilo sve svoje obaveze ima mogućnost pokretanja skraćenog likvidacionog postupka, koji je jeftiniji i kraće traje.

O postupka likvidacije, odnosno stečaja obavještavaju se Poreska Uprava i Uprava za indirektno oporezivanje, koje nakon toga dolaze u kontrolu.

Za detaljna pitanja oko ovog postupka možete se obratiti agenciji K-SISTEMI.

Vrijeme je najvrjedniji resurs koji imamo, stoga klijentima KontoProm-a i ostalim privrednicima preporučujemo Agenciju za administrativnu podršku, poslovno savjetovanje i marketing K-SISTEMI kao pomoć pri osnivanju SP ili DOO, izmjene u registraciji, regulisanje radnih odnosa, naplate potraživanja, kreiranje raznih tipova ugovora, pribavljanje dozvola, kreiranja poslovnih politika i sistema, pokretanje skraćenog postupka likvidacije i ostalim administrativnim radnjama za koje KontoProm ne pruža usluge.


Propisi: